ΔΚΑΣ: Προτεραιότητα μεταξύ Ιστιοφόρων και Μηχανοκίνητων Σκαφών – Ανάλυση και Ερμηνεία
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:
- Tίτλος Κυριότητας μεταξύ των συμβαλλομένων και θεώρηση γνησίου υπογραφής τους: α) Εφόσον ο τίτλος συντάχθηκε στην αλλοδαπή απαιτείται θεώρηση από Ελληνική Προξενική Αρχή ή θεώρηση σύμφωνα με σύμβαση ΧΑΓΗΣ 1961 (APOSTILLE), β) Αν ο Τίτλος Κυριότητος συντάχθηκε στην Ελλάδα η θεώρηση πρέπει να γίνει από οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή.
- Πιστ/κό Δήμου ή Κοινότητας ή φωτοτυπία ταυτότητας του αγοραστή (για απόδειξη της Ελληνικής υπηκοότητας εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο).
- Υπεύθυνη δήλωση πλοιοκτητών και, εφόσον πρόκειται για εταιρεία, του νομίμου εκπροσώπου – διαχειριστή της περί:
α) Πλοιοκτησίας και εάν το πλοίο έχει υπαχθεί σε διατάξεις οποιουδήποτε νόμου, με σκοπό την αγορά του με κρατική επιχορήγηση.
β) Του ότι το πλοίο δεν έχει νηολογηθεί σε νηολόγια άλλου ελληνικού λιμένα, ούτε έχει λάβει Προσωρινά Ναυτιλιακά Έγγραφα και ότι έχει καταμετρηθεί με το αριθμ. …………. πιστοποιητικό καταμέτρησης ΥΝΑΝΠ/Κλάδου Ελέγχου Πλοίων ή αναγνωρισμένου Νηογνώμονα.
γ) Εάν φέρει ή δεν φέρει συσκευή V.Η.F.
δ) Το πλοίο δεν προϋπήρξε ελληνικό. Εάν ναι όνομα και αριθμό νηολογίου.
- Οριστικό πιστοποιητικό καταμέτρησης.
Είναι δυνατό να εκδοθεί Προσωρινό Πιστοποιητικό Καταμέτρησης, κατόπιν διαταγής Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας Τμήμα δ’ (ΔΠΝ δ’) εφόσον προσκομισθούν αντίγραφα των ναυτιλιακών εγγράφων σε ισχύ (έγγραφο εθνικότητας/ πιστοποιητικό καταμέτρησης ή πιστοποιητικό καταμέτρησης εγκεκριμένου νηογνώμονα) συνοδευόμενα με δήλωση Ν. 1599/86 ότι το πλοίο δεν έχει καμία μετασκευή ή διαφοροποίηση των τεχνικών στοιχείων. (Το προσωρινό πιστοποιητικό καταμέτρησης δεν ισχύει για τα πλοιάρια – φορτηγίδες και πλωτά ναυπηγήματα, τα οποία κατά την νηολόγησή τους πρέπει να έχουν οριστικό).
- Στην περίπτωση κατά την οποία το πλοίο πριν νηολογηθεί έφερε σημαία ΡΩΣΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ, ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΕΣΘΟΝΙΑΣ, ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ, ΚΙΝΑΣ, ΚΡΟΑΤΙΑΣ, Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ, ΤΥΝΗΣΙΑΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, ΣΥΡΙΑΣ, ΛΕΤΟΝΙΑΣ και ΤΟΥΡΚΙΑΣ απαιτείται πιστοποιητικό διαγραφής από το οικείο νηολόγιο. Εναλλακτικά απαιτείται πιστοποιητικό κυριότητας και ελεύθερο βαρών καθώς και έγγραφη δέσμευση (letter of undertaking) ότι θα προσκομιστεί πιστοποιητικό διαγραφής εντός μηνός.
- Στην περίπτωση κατά την οποία το σκάφος αγοράσθηκε από αλλοδαπούς και συγκεκριμένα από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) απαιτείται διασάφηση εισαγωγής από Τελωνειακή Αρχή. Στην περίπτωση νεότευκτου πλοίου- πλωτού ναυπηγήματος στην Ε.Ε. απαιτείται σχετική Δήλωση από Τελωνειακή Αρχή.
Για πλοία- πλοιάρια προερχόμενα από χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται θεώρηση του τίτλου κυριότητας από Δ.Ο.Υ. ή Διασάφηση Τελωνειακής Αρχής.
- Για όλα τα πλοία, τριπλότυπο αποδείξεως από Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος ( Ν.4512/66) ότι κατεβλήθη η εφ’ άπαξ εισφορά υπέρ αυτού.
- Εφόσον το νηολογούμενο πλοίο έχει κατασκευασθεί στην Ελλάδα, απαιτείται πλην του ιδιωτικού συμφωνητικού πωλήσεως και το τιμολόγιο αγοράς του σκάφους και της μηχανής.
- Εάν το νηολογούμενο πλοίο είναι Επιβατηγό – Δρομολογιακό (Ε/Γ-Δ/Ρ), Επιβατηγό – Οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ), Φορτηγό – Οχηματαγωγό (Φ/Γ- Ο/Γ), Επιβατηγό – Τουριστικό (Ε/Γ-Τ/Ρ) άνω των εξήντα (60) κόρων καθαρής χωρητικότητας απαιτείται έγκριση της ονομασίας του από ΥΝΑΝΠ/ Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας Τμήμα δ’ (ΔΠΝ δ’).
- Έγγραφο Εθνικότητας (από Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) ΄΄μεγάλο΄΄ για τα φέροντα συσκευή VHF, ΄΄μικρό΄΄ για τα μη φέροντα συσκευή VHF και ΄΄διεθνές΄΄ για τα έχοντα καταμετρηθεί με την Διεθνή Σύμβαση ΧΑΓΗΣ (1969).
- Αίτηση με θεώρηση γνησίου υπογραφής του αιτούντος και προσκόμιση σχετικής εξουσιοδότησης, εφόσον την αίτηση υποβάλλει άλλο πρόσωπο, η οποία παραλαμβάνεται από την Γραμματεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς/Νηολόγια.
Ειδικά για τα αναψυχής πλοία, η αίτηση είναι συγκεκριμένου τύπου και υποβάλλεται εις διπλούν (σχετ. η υπ’ αριθμόν 1037940/2340/0009α/16-4-92 Κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών- Εμπορικής Ναυτιλίας).
12.Παράβολο χαρτοσήμου 30 ΕΥΡΩ από Δ.Ο.Υ. και παράβολο υπέρ Δημοσίου 100 ευρώ (για άνω των 30.000 ο.χ.), 50 ευρώ (για 10.000-29999,99 ο.χ.), 30 ευρώ (1.000- 9999,99 ο.χ.), 15 ευρώ (100-999,99 ο.χ.), 5 ευρώ (κάτω των 99,99 ο.χ.) είτε σε έντυπο παραβόλου είτε σε ηλεκτρονικό παράβολο είτε σε διπλότυπο είσπραξης από Δ.Ο.Υ.
(ΚΑΕ 1229 και 3741 αντίστοιχα) για χαρτοσήμανση του προς έκδοση εγγράφου εθνικότητας.
13.Παράβολο νηολόγησης υπέρ ΕΚΟΕΜΝ
α) 10 Ευρώ για Πλοιάρια (κάτω των 10 κόρων καθαρής χωρητικότητας).
β) 50 Ευρώ για Πλοία Α΄Κλάσης (άνω των 10 κόρων καθαρής χωρητικότητας).
γ) 120 Ευρώ για Πλοία Β΄ Κλάσης (άνω των 60 κόρων καθαρής χωρητικότητας).
- Για νηολόγηση Αλιευτικών σκαφών απαιτείται έγκριση από την αρμόδια κατά περίπτωση Εποπτεία Αλιείας.
- Για νηολόγηση σκαφών αναψυχής μήκους μέχρι 24 μ. απαιτείται πιστοποιητικό σήμανσης πιστότητας (CE) (οδηγία 94/25/ΕΚ και όπως αυτή τροποποιήθηκε με την οδηγία 2013/53/ΕΕ)».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Α) Εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι εταιρεία απαιτούνται επιπλέον τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1) Βεβαίωση σύστασης και ισχύος από: α) Υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμες Εταιρείες, Ετερόρρυθμες Εταιρείες, Ανώνυμες Εταιρείες, Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, β) ΥΝΑΝΠ/ Υπηρεσία Μητρώου Ναυτικών Εταιρειών για τις Ναυτικές Εταιρείες του Ν. 959/79, γ) ΥΝΑΝΠ/ Τμήμα Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών και Ν.Ε.Π.Α. για τις Ν.Ε.Π.Α.
2) Πρακτικό εταίρων για αγορά του πλοίου εφόσον πρόκειται για Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης – Ομόρρυθμες Εταιρείες- Ετερόρρυθμες Εταιρείες- Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες και από Διοικητικό Συμβούλιο, όταν πρόκειται για Ανώνυμες Εταιρείες, Ναυτική Εταιρεία και Ν.Ε.Π.Α., με θεώρηση γνησίου υπογραφής από τον εκδίδοντα το αντίγραφο.
3) Ειδικά για τις Ανώνυμες Εταιρείες πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου και σχετικό Φ.Ε.Κ. για το Δ.Σ. και το ποιος την εκπροσωπεί.
4) Καταστατικό εταιρειών με τυχόν τροποποιήσεις.
5) Υπεύθυνη Δήλωση εκπροσώπου-διαχειριστή της αγοράστριας εταιρείας (με θεώρηση γνησίου υπογραφής)
με το παρακάτω κείμενο: ΄΄ Αντίκλητος της εταιρείας …………………………….για το πλοίο ……………………..είναι ο ……………………..Δ/νση …………………………………….. τηλ. …………………….΄΄.
Σε περίπτωση που αντίκλητος οριστεί άλλος πλην του παραπάνω δηλούντος, απαιτείται και Υπεύθυνη Δήλωση περί αποδοχής του ως αντικλήτου.
Β) Εφόσον ο πωλητής είναι αλλοδαπή εταιρεία απαιτούνται:
1) Good Standing (πιστοποιητικό ΄΄καλώς έχειν΄΄) στο οποίο θα αναφέρονται οι διευθυντές/ αξιωματούχοι που εκπροσωπούν την εταιρεία θεωρημένο από Προξενική Αρχή ή σύμφωνα με επισημείωση/ Αpostille της Δ.Σ. Χάγης 1961.
2) Πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου για την πώληση θεωρημένα από Προξενική Αρχή ή σύμφωνα με επισημείωση/ Apostille της Δ.Σ. Χάγης 1961.
3) Πληρεξούσιο για τη συγκεκριμένη πράξη θεωρημένο από Προξενική Αρχή ή σύμφωνα με επισημείωση/ Αpostille της Δ.Σ. Χάγης 1961.
Ειδικά για τις εταιρείες με καταστατική έδρα σε χώρα όπου δεν αναφέρονται οι αξιωματούχοι στο Πιστοποιητικό ‘’Good Standing’’ (όπως Λιβερία, Marshal Islands, British Virgin Islands) απαιτείται πιστοποιητικό Αξιωματούχων (CERTIFICATE OF INCUMBENCY).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ :
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά-προϋποθέσεις ισχύουν και για ανάλογα αιτήματα σε οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή.
ΧΡΟΝΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ Ή ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
1-3 ημέρες από την κατάθεση.