• ΣΕΚΑΠΛΑΣ – ΠΕΕΥ

    Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Αλλων Σκαφών Παρελκομένων Εξαρτημάτων Εμπόρων και Υπηρεσιών
  • ΣΕΚΑΠΛΑΣ – ΠΕΕΥ

    Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Αλλων Σκαφών Παρελκομένων Εξαρτημάτων Εμπόρων και Υπηρεσιών

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΡΑΝΙΤΗ, προέδρου Σ.Ε.ΚΑ.ΠΛ.Α.Σ – Π.Ε.Ε.Υ

Oμιλία κυρίου Γιώργου Κρανίτη, προέδρου Σ.Ε.ΚΑ.ΠΛ.Α.Σ – Π.Ε.Ε.Υ
(Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Αλλων Σκαφών Παρελκομένων Εξαρτημάτων Εμπόρων και Υπηρεσιών)

ΚύριεΥπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ
Κύριοι Βουλευτές
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια του Ναυτικού μας Σαλονιού, το σημείο συνάντησης για όλους τους κατασκευαστές και εμπόρους σκαφών και ειδών θαλάσσιου τουρισμού με τους λάτρεις της θάλασσας.

Το ναυτικό μας Σαλόνι που, λόγω της οικονομικής κατάστασης, δεν διοργανώθηκε κατά τις δύο τελευταίες περιόδους είναι και πάλι εδώ και οι επισκέπτες μας θα έχουν ξανά την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο κλάδος μας σε σκάφη και όλα όσα χρειάζονται οι λάτρεις της θάλασσας αλλά και όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στον μαγικό υδάτινο κόσμο.

Τα ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα και ασφαλή ενώ παράλληλα καταρρίπτουν το μύθο ότι απευθύνονται μόνο σε «υψηλά βαλάντια».

Το μέσο κόστος κτήσης ενός σκάφους είναι μικρότερο από αυτό της κτήσης ενός αυτοκινήτου προσφέροντας παράλληλα μοναδικές συγκινήσεις. Ιδιαίτερα για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων που η θάλασσα αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη διέξοδο από το άγχος και τους εξαντλητικούς ρυθμούς.
Ένας από τους στόχους του κλάδου μας είναι να κάνουμε τη θάλασσα τρόπο ζωής. Η χώρα μας άλλωστε διαθέτει όλες τις μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες ώστε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της.

Δεν επιθυμώ να σας κουράσω με μία παρουσίαση γεμάτη νούμερα και στατιστικά στοιχεία.

Τονίζω μόνο τούτο και ο καθένα ας βγάλει τα συμπεράσματά του:
ΕΤΟΣ 2002 – ΠΩΛΗΣΕΙΣ: 5.200 ΣΚΑΦΗ
ΕΤΟΣ 2007 – ΠΩΛΗΣΕΙΣ:11.200 ΣΚΑΦΗ
ΕΤΟΣ 1013 – ΠΩΛΗΣΕΙΣ: 2.060

Όμως τα πρώτα θετικά δείγματα αντιστροφής της πτωτικής πορείας του αριθμού πωλήσεων σκαφών έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Η έκθεσή μας αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή στην αντιμετώπιση, από την Πολιτεία, του μικρού σκάφους αναψυχής και του κλάδου μας γενικότερα ο οποίος αποτελεί τη μήτρα (πλωτή οικοδομή) γύρω από την οποία δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός δεκάδων άλλων επαγγελμάτων και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Υφυπουργοί,
Κύριοι Βουλευτές

Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που παράγουν ένα προϊόν σημαντικό σε μέγεθος, σε κύκλο εργασιών και απασχόληση το οποίο επανακυκλοφορεί τους πόρους στην εσωτερική αγορά, δίνοντας έτσι το πολύ μεγάλο ποσοστό της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, η δε εξαγωγή του, προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα η Πολιτεία θα πρέπει ν εστιάσει την προσοχή της:

  • στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του χώρου μας, με την ένταξή τους (με ευνοϊκούς όρους) στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» Ε.Σ.Π.Α 2014-2020 έτσι ώστε τα μέλη μας να εκσυγχρονισθούν και να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους στη σημερινή πραγματικότητα και απαιτήσεις.
  • στην παροχή κινήτρων για αντικατάσταση μικρών επαγγελματικών σκαφών, που δεν φέρουν την σήμανση CE, καθώς και στην αντικατάσταση- βελτίωση μικρών αλιευτικών σκαφών και

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, στον έλεγχο/εποπτεία της αγοράς προς αποτροπή διάθεσης προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, εισαγόμενα ή ελληνικά, που δεν δικαιούνται να φέρουν την σήμανση CE, θέτοντας σε κίνδυνο τον χρήστη. Με λίγα λόγια, εφαρμογή της νέας Οδηγίας 2013/53/ΕΕ που ρυθμίζει τα συναφή θέματα.

Σας ευχαριστώ

Για να δείτε το βίντεο με την ομιλία μπορείτε να μπείτε στη σελίδα του καναλιού ΣΚΑΙ κάνοντας κλικ εδώ
στο 1:38:20 λεπτό του βίντεο και μετά.